Црквиште СВЕТЕ МАРИЈЕ МАГДАЛИНЕ у Ореовици

У дворишту Ристе Живковића Томиног, у селу Ореовица, налази се црквица, како је у селу зову, скромних димензија.

Црква свете Марије Магдалине у Ореовици

Првобитна капелица била је саграђена на дрвеним дирецима, окованим даскама са лименим кровом и крстом у средини на коме пише

СВ.МАРИЈА МАГДАЛИНА, СВ.БОГОРОДИЦА, СВ.ПЕТКА
ПОДИЖУ ЖЕНЕ СТЕВАНА И ДИНКА 1913.ГОД

Црква свете Марије Магдалине у Ореовици

Потомак Томин, Зоран Живковић, 2000. године је саградио нову црквицу, на темељима старе, од беле фасадне цигле, а крст који је извађен, постављен је изван ње. Црквица није живописана.

Занимљива је прича о њеном настанку. Стевана (Лазарова) је, због снова који су се неколико пута поновили, тврдила да се испод дела куће Ристе Томиног налазе темељи цркве. Долазила је сваког јутра и вечери и палила свећу у соби Ристе. Хтела је да се на место собе Томиних сагради црква и постави крст. Стевана је упозоравала Томине упорно тврдећи да ће, ако се не сруши део куће где је црква и не ослободи место за нову, се догодити зло. И почело је; Ристина деца су, једно за другим, почела да умиру а нека су ослепела. Тада је Риста увидео да га је стигла тешка судбина и дозволио је да се кућа поруши. По причању старијих мештана, том приликом је пронађено дрвено крило, од фигуре голуба са иконостаса, метални суд, неколико крстова , делови кандила и кадионице и иконе Пресвете Богородице и св.Марије Магдалине. Од тога су до данас сачуване иконе Пресвете Богородице и св.Марије Магдалине, део металног крста, део кандила и кадионице, метална посуда са поклопцем и два мала метална оквира за иконице.

Црква свете Марије Магдалине у Ореовици

Приликом освећења црквице, свештеник, који је невољно дошао, иако је то његова парохија, се по причању Ђурђије Стефановић (1901-1991) два пута онесвсетио. Било је упаљено много свећа, а оне што су угашене, саме од себе су се палиле. Ово је у селу тумачено да је нека виша сила опомињала свештеника што није одмах хтео да освешта црквицу. Због свих околности под којима је подигнута ова богомоља, мештани су одлучили да дан св.Марије Магдалине узму за преславу села. Тако данас ово село има две преславе Вазнесење Господње и дан св.Марије Магдалине.

Звонара, за коју се не зна тачно кад је подигнута, није у ближем кругу црквице, већ се налази у центру села, на месту званом Крс. Обнављана је 2 пута 1961.и 1996.године. Поред ње је оброк посвећен св.Ђорђу.

Црква свете Марије Магдалине у Ореовици