Црква СВЕТЕ ТРОЈИЦЕ у селу Куманово

У селу Куманово, 11 километара северозападно од Пирота, у махали Доњи крај, налази се црква Свете Тројице. На основу записа и према казивању Бранке Ћирић, рођене 1920.године, може се закључити да је црква грађена у 19.веку. Испред цркве, у гробљу, се налази камени крст посвећен Духовима.

Испред улаза у цркву налази се пањ освећеног храста, који никако не трули. Још једна занимљивост везана за ову цркву је и камен који „расте“ јер је сваке године виши у односу на земљу у коју је укопан. На улазу у цркву је и крст, тзв. оброк, који је посвећен св.Петки, св.Недељи, Васкрсу и Духовима, а подигли су га Роса, Мика, Јелка, Јордан, Благоје, Тала и Ђора Ћирић 1935.године.

Црква Свете Тројице у селу Куманово крај Пирота

Према казивању Бранке Ћирић, пре садашње цркве била је саграђена мала црквица из које потиче икона, коју је поклонио Гаврило Васић 1918.године, што се види са записа са задње стране иконе, и она се и данас налази у цркви. Олтар обновљене цркве је озидан двоструким каменим зидом, без везивног малтера или блата. Зидови цркве су споља и изнутра премазани блатом, уместо малтера. 1999.године један зид цркве је срушен услед поткопавања камена који „расте“, због наводно закопаног блага које се испод њега налазило.

2003. године, од прилога који су сакупили верни, а на идеју Гордане Голубовић и уз сарадњу оца Жике, пароха села Станичење, Ненада и Данке Тошић и уз помоћ Фонда за градско - грађевинско земљиште и неколико приватника, црква је обновљена. Освећен је и постављен крст на цркви (дар Татијане из Пирота).

О уређењу цркве брину Гордана и Ненад.

на врх