Манастир СВЕТОГ ЈОВАНА КРСТИТЕЉА у селу Крупац

Манастир Свети Јован Главосек налази се између села Извор и Крупац, лево из правца Пирота, удаљен око 5 км од града. Посвећен је Усековању главе Св.Јована Крститеља, који се празнује 11.септембра.

Ово је спомен црква и костурница новијег датума, у којој су сахрањени посмртни остаци ратника у ратовима за ослобођење од Турака 1876-1877 и у ратовима 1912-1918 године. На плочи у цркви стоји:

"Спомен капела подигнута је у част и славу палих жртава за ослобођење од Турака 1876-1877. године и свим борцима из парохије крупачке који положише своје животе за ослобођење и уједињене Срба, Хрвата и Словенаца од 1912-1918. године".

Прво сестринство у манастиру чиниле су руске монахиње. По причањима мештана манастир је опустео око 1948-49. када су тадашње власти истерале руске монахиње. Од тада је манастир био пуст и због неодржавања су пропали црква и конак. Међутим, манастир је рестауриран, а манастирски конак обновљен из темеља 2001.године. На иницијативу мештанке Снежане Петровић Д'Антонио митрополит Јован загребачки, код кога је она живела и радила, је помогао обнову цркве и конака.

По благослову епископа нишког Јована и намесника пиротског јеромонаха Серафима, сваке недеље и о великим празницима се одржава света Литургија. Нарочито уочи славе долазе мештани и верни народ читавог намесништва у великом броју, кад се испред цркве, после вечерње службе секу колачи.

Манастир св.Јована Главосека је проглашен за културно добро 1986.године.

на врх