Богојављење (19.01.2019.)


На данашњи дан, на реку Јордан долази Господ да Га Јован крсти, а Јован Га пита како може Њега да крсти, човек да крсти Бога? Али Господ је из неизмерне љубави према човеку узео тело човечије, сишао овде међу нас људе, да буде један од нас, да би нам објаснио све тајне, које су човеку биле скривене и испунио сваки закон па чак и крштење у реци Јордану иако му то није било потребно јер је чист и безгрешан.

Ми крштењем спирамо прародитељски грех, ослобађамо се прародитељског греха, ослобађамо се окова којима је било оковано човечанство од настанка света до доласка Господњега. Погледајте колико је величанствен догађај који се догодио данас! Бог се крштава у реци Јордану и ту је присутна Света Тројица - Отац, Син и Свети Дух. Свети Дух у виду голуба и Отац као глас: „Ово је Син мој љубљени који је по мојој вољи. Њега слушајте.“

На данашњи празник Богојављења да се Господ јави и пројави да нам се отворе духовне очи срца, да будемо увек спремни за добро, никада за зло. Амин, Боже дај.

После Божанствене Литургије и литија улицама града, уследило је традиционално пливање за Часни Крст до кога је први стигао четрнаестогодишњак Ђорђе Боројевић.

Бог се јави! Ваистину се јави!

Богојављење 2019
на врх