Света архијерејска Литургија на празник Успења Пресвете Богородице (28.08.2020.)

Нека је срећан и благословен данашњи дан и празник, како овога светога храма, тако и града Пирота, да Господ молитвама Пресвете Богородице од нас одагна сва искушења, а нарочито ово последње искушење ове болести која хара светом, која односи људске животе, али ми као православни хришћани, треба да будемо јаки и истрајни у нашој вери у нашој молитви, у нашој нади у Господа, јер ништа не бива без Божјега допуштења и све оно што се догађа данас у свету, догађа се по Божјем допуштењу. Није то воља Божија да цео свет нестане , да сви људи помру од којекакве болести, или ратова или било чега другога, већ је Божији промисао и Божја воља да се сви спасемо и да будемо заједно са Њим у царству небеском. Господ није стварао овај свет да би га уништавао , већ је циљ и промисао Божји да се овај свет спасе, да постане кроз заједницу са Сином Његовим, да добије вечни и непролазни живот. И ми увек треба да тежимо ка том вечном животу и непролазном, а не ка оном материјалном и пролазном и привременом, јер човек данас га има, сутра га нема. Видели смо колика је привременост људскога живота и приликом ове болести која немилосрдно односи људске животе , видимо да без Божје помоћи, без Божје милости ми не можемо победити, чак и поред свих ових достигнућа у медицини у науци.

Нека би Господ молитвама Пресвете Дјеве Богородице даровао нама избављење од свих искушења која су нас снашла, а ми да будемо трпељиви истрајни да ропћемо ни на Бога ни на наше ближње ни на оно што нас је снашло већ да трпељиво, смирено, кроз пост и молитву кроз уздржање, кроз испуњавање Божијих заповести идемо смело и храбро напред, надајући се у Нашега Васкрслог Господа и његову Пресвету Богомајку коју данас прослављамо. Срећан празник свима вама драга браћо и сестре, Бог вас благословио и живели на многаја љета.

(део беседе владике Арсенија)

Свечаним бденијем у навечерје празника отпочело је празновање Успења Пресвете Богородице. На сам дан Успења служена је Света архијерејска Литургија уз присуство великог броја верника.

На овај свети празник Њеогово Преосвештенство је рукоположио два монаха, јерођакона Арсенија у чин јеромонаха а монаха Пајсија у чин јерођакона.

Света архијерејска Литургија на празник Успења Пресвете Богородице-Пирот на врх