Христос се роди! Ваистину се роди! (07.01.2015.)

Иако је празнику Рождества Христовог посвећена стара црква у Пироту, овај радосни празник достојно су прославили и верници са друге стране Нишаве, у свом обновљеном храму.

Бадње јутро започето је Царским часовима, а потом је служена Литургија Св. Василија Великог, на којој се одређени број верника и причестио. На Бадње вече, које обилује молитвеним богатством службе као и народним обичајима, служено је Велико повечерје а у његовом наставку и празнично, Божићно јутрење. Родитељи, баке и деке, довели су своје малишане у Свети храм, како би по традицији скупљли слаткише које је бацало братство храма, уз пијукање попут пилића. Свечано спаљивање освећеног Бадњака, извршено је у црквеној порти. Ватра од бадњака је и овог пута угрејала присутне, као некада хладну пећину у Витлејему. Окупљен око ватре, народ је радосно певао празничне песме Св. владике Николаја. И ове године, традиционално је ломљена чесница, с тим што је, уместо златника, ономе ко у чесници нађе новчић, намењена симболична новчана награда. Награду је добио Павле Јовановић из Пирота. Потом је уследило послужење топлим чајем, куваним вином и врућом ракијом.

На сам дан Рођења Спаса нашег, Господа Исуса Христа, братство храма је служило Свету Литургију уз саслуживање хора Св. Јован Златоусти. Многобројни верници, а нарочито деца, испунили су храм и грејали своју душу песмом у славу Сина Божјег који се, нас ради, оваплотио од Дјеве. Дечица са веронауке, у пратњи своје вероучитељице, као и дечица из вртића Црвенкапа, у организацији православног удружења „Владика Василије Костић“, пуна радости, из чистих срца, певала су Божићну песму и тиме, попут пастира некада у пећини, ширила радост Христовог рођења, као што је некада псалмопевац Давид рекао: „Из уста деце и одојчади начинио си себи хвалу“. Најпре је старешина храма прочитао Божићну посланицу, а затим су се сва дечица и велики број верника причестили Светим Тајнама и сјединили са Оним чије су званице и били. По завршеној Литургији, верни народ је наставио у празничном духу, међусобно искрено честитајући рођење Избавитеља, Богомладенца Христа. Топлина божићног расположења се ширила из храма јер је свако отишао кући испуњеног срца да благовести: Мир Божји, Христос се роди! Ваистину се роди!

на врх